EduMNC

- Sursa ta de cunoaștere pentru o reușită lingvistică:
Explorează, Învață, Excelează!
Inovație în educație, rezultate de excepție;
- O educație de calitate pentru elevi și profesori.
 

EduMNC - de ce?

Prin conținutul său, acest site se adresează atât elevilor/studenților, cât și profesorilor, cu scopul de a ușura munca fiecăruia în parte: învățare, respectiv predare/evaluare.

Toate materialele respectă normele în vigoare.

Contactează-mă

e-mail:

prof@edumnc.ro

Telefon

+40 723038927 

 

   EduMNC

Master UPB - MANAGEMENTUL ORGANIZAȚIILOR EDUCAȚIONALE_EduMNC

Ce meserie să îmi aleg?!
O întrebare la care acum putem răspunde mult mai ușor

06/04/2021

Termini clasa a 8-a și nu știi ce liceu să alegi? Ai luat bac-ul, dar încă nu știi ce facultate ți s-ar potrivi? Vrei să faci o reconversie profesională, însă nu ești pe deplin hotărât ce anume?

În caz că vă încadrați în una din situațiile de mai sus ori sunteți profesori diriginți sau părinți de proaspăt absolvenți,  informațiile de mai jos vin în ajutorul oricui.

Când vorbim despre ce anume vrem să facem în viitor, ca și meserie, trebuie să luăm în calcul numeroși factori, printre care aptitudinile pe care le avem, dar și interesele noastre pentru acea ocupație.

Primul pas îl facem la sfârșitul clasei a 8-a, când trebuie să hotărâm ce liceu sau ce școală profesională vom urma. În general, în această etapă a vieții intervin foarte mult părinții și hotărăsc ce anume i s-ar potrivi copilului (lucru uneori discutabil, căci părerea copilului este, poate, cea mai importantă.)

În ajutorul acestor nehotărâri / incertitudini vine, însă... școala, prin profesorul diriginte, care, în cadrul orelor de consiliere și dezvoltare personală (dirigenție) realizează, împreună cu consilierul școlar – acolo unde există – ore de informare și de stabilire a particularităților fiecărui elev legat de ceea ce anume îl recomandă pentru o anumită meserie. Cunoscând aceste lucruri, elevii pot lua hotărâri mult mai bune legate de viitorul lor, mai bine zis, vor decide în cunoștință de cauză.

Și să recunoaștem: lumea apreciează competența, cu alte cuvinte, cu toții ne dorim să avem parte de servicii la cel mai bun nivel : ne dorim oameni competenți în fiecare domeniu, altfel spus, vrem medici competenți, profesori competenți, ingineri competenți, guvernanți asemenea, iar exemplele pot contiua pentru fiecare domeniu în parte. Într-o exprimare mai puțin formală, competența este adeseori confundată cu performanța înaltă.

Prin urmare, rolul școlii este acela de a forma și de a dezvolta competențe. Și să nu uităm că oamenii sunt astăzi competenți la slujbe pentru că au fost cândva bine pregătiți, iar dezvoltarea uneia sau a mai multor competențe nu se încheie niciodată, ci durează toată viața.

Iar acest lucru este valabil pentru oricine, indiferent de vârstă, oricine dorește să își schimbe ocupația, obligat de noua cerere a pieței de muncă sau pur și simplu din proprie inițiativă, cu toții avem nevoie să ne îmbunătățim, să ne updatăm acele competențe pe care le deținem deja sau să ne dezvoltăm altele cu totul și cu totul noi.

Cum putem face acest lucru?

Portalul ISE ( Institutul de Științe al Educației) a dezvoltat un site - Ghidul Ocupațiilor -  unde oricine poate intra și poate face chestionarul de interese, apoi cel de aptitudini (degeaba vrei ceva, dacă nu ai și competențele necesare). Tot aici găsiți ce meserie vi s-ar potrivi (dumneavostră sau copilului) plecând de la disciplina preferată și trecând apoi prin câteva filtre.

Cum spuneam, acest site vine în sprijinul profesorilor din unităti de educatie si de formare, de toate nivelurile, unde Ghidul Ocupațiilor este folosit pentru consilierea orientării scolare si profesionale și a dezvoltării carierei.
Unele părti ale acestui Ghid - în special partea întâi – poate fi utilă pentru cei care caută ei însisi îndrumare, atunci când nu sunt siguri de unde să înceapă.

Prin urmare, folosit la școală sau acasă, personal, acest site propune directii relevante, argumentate, pentru viitoarea meserie pe care poate nici nu o bănuim.

Pentru o și mai bună înțelegere a ocupațiilor care există la momentul actual, puteți accesa oricând încă un site care prezintă foarte pe larg toate aceste profile ocupaționale, cât și multe alte informații foarte utile legate de piața muncii. Punctul forte al acestui site este dat de faptul că pentru fiecare meserie din listă îți sunt prezentate cât se poate de detaliat elementele esențiale care trebuie luate în calcul :

  • Sarcini principale;
  • Contextul muncii;
  • Nivelul de educație și de calificare;
  • Cunoștințe și deprinderi;
  • Aptitudini (cognitive, psihomotorii, senzoriale și fizice);
  • Perspectiva pe piața muncii;
  • Categoria de salarizare;
  • Ocupații similare;
  • Alte caracteristici.

 

MNC